2010. február 16., kedd

Szelíd gyógyítás mézzel


A méz jól eltartható, értékes élelmiszer. Ásványi anyagokat (vas, réz, mangán, szilícium, klór, kálium, foszfor, alumínium, magnézium), vitaminokat, B1, B2, B3, B6, C) illóolajokat, enzimeket, fehérjét, invertcukrot (glükóz és fruktóz keveréke) tartalmaz. A méz színe minél sötétebb, annál magasabb az ásványi-anyag tartalma (erdei mézek, vegyes virágmézek, gesztenyemézek).

Fokozatos felszívódása miatt a szervezetet kevéssé terheli meg, jól tolerálják a gyerekek is. Nem izgatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, enyhén nyugtató hatása is van. Vérszegénység, keringési problémák, szívpanaszok, vesepanaszok, légúti megbetegedések, bőrsérülések kezelésére is hasznos. A méz baktérium- vírus- és gombaellenes hatása miatt alkalmas sebgyógyításra is.

A különböző mézfajták más-más specifikus gyógyhatásúak: pl. a gesztenyeméz visszér, vérszegénység, az akácméz gyomorsav problémák, a vöröshere méz hasmenés ellen, a fenyőméz légúttisztító, a hársméz megfázásos állapotokban gyógyhatású. A mentaméz bél- epe- és gyomorgörcsök esetén hatásos. Igen jó gyógyhatással bírnak a különböző vegyes virágmézek, mert összetevőik valamennyi pozitív hatása érvényesül fogyasztásuk során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...