2010. február 24., szerda

A Micimackó Módszer


Mire az erdő alá ért, jókorára megnőtt a patak. Majdnem folyó lett belőle. Na és az ekkorára megdagadt Patak már nem ugrál és csörgedezik, mint egy patak, mert akkor még fiatal és kicsi. Így mint folyó szép méltóságosan hömpölyög. Tudja hová ér, mondja is magának: sietni, azt nem muszáj. Egyszer úgyis odaérünk.

Mi is odaértünk ahhoz, amit a taoista nem-cselekvés legfőbb alapelemének tartank. Kínában Vu Vej a neve. Ugyanilyen jellegű Micimackó nem-cselekvése is. Nekünk, európaiaknak nincs erre kellő kifejezésünk. De mivel itt az ideje, hogy feljegyezzük és nevet adjunk neki, nevezzük Micimackó Módszernek.

Vu Vej szó szerint annyit tesz, hogy "nem cselekszünk, nem okozunk", vagyis hogy nem csinálunk semmit szándékosan. A mindennapi gyakorlatban olyan erőlködés nélküli cselekvést jelent, amely híján van tolakodásnak, támadásnak, énkultusznak. A Vej írásjel egy karmos kéz és a majom szimbólumából fejlődött ki, mag a Vu Vej szóösszetétel jelentése az, hogy "ne szegüljünk szembe a dolgok természetével". Ne akarjunk okoskodásunkkal megbolygatni semmit és majom módjára Belepiszkálni!

Hatásában a Vu Vej olyan, mint a folyóvíz, amely körbenyaldossa a sziklát. Magatartása nem olyan, amely mindenen keresztülgázol, amivel rendszerint "rövidzárlatot" okoz a természeti törvényekben, hanem olyan, amely belső érzékenységéből fakadóan átveszi a dolgok természetes ritmusát.

Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao - részlet

a következő posztban adok majd erre egy szemléletes példát Csuang-ce írásaiból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...