2010. február 16., kedd

Főzelékek másképp


Nagy Zsuzsa füzetkéit forgatom mostanában elég sűrűn, nem olyan régen rendeltem meg. Címük: Legyen néktek eledelül. Sok hasznos tanácsot ad, ő is a NewStart konyha híve, olvashatóak nála forradalmian új dolgok meg olyanok is, amivel nem mindig értek egyet. Zével inkább az Ájurvéda hívei vagyunk, írok majd erről is és a NewStartról is.

Most a főzelékekről szeretnék néhány gondolatot, amit már magamévá tettem és bevált. Megszoktuk a hagyományos gasztronómiában, hogy ha olyan ételt készítünk, amihez hagyma alap kell, a vöröshagymát olajban pároljuk. Eszembe sem jutott másképp. Azt is gondoltuk - talán nem helyesen - hogyha ez az olaj olíva, akkor mindjárt tettünk valamit az egészségünkért. Miközben tudom, hogy nem jó hőhatásnak kitenni az olajat, árt az egészségünknek ( rántotthusi rajongók ne is olvassák tovább:).

Több baj is van ezzel az olajon történő hagyma dinszteléssel. Hevítéssel megváltoztatjuk az olajmolekulák szerkezetét. Bennfentesen fog hangzani, de azért elmondom. Az eredeti U alakú molekulákból Z alakúak lesznek, vagyis transzzsírok, és ezek rákkeltő folyamatokat indítanak el ( fogalmazhatok úgy is, hogy indíthatnak el) a szervezetünkben.

De van még valami. Ezt is Nagy Zsuzsánál olvastam: az olajjal bevont hagyma szétbontása a gyomornak nagyon nehéz feladat, az ilyen étel gyomorban töltött ideje megnő, aztán jön a puffadás, az erjedés, a végén meg jól elsavasodunk. Tudta ezt valaki? Én sem.

Mit tegyünk akkor? Én már tudom. Vízben kell megpárolnunk a hagymát olaj helyett. Bevált, próbáljátok ki, megoldható. Mi húst nem eszünk, könnyebb helyzetben vagyunk, mint a ragadozók, mert a jó kis pörköltízt elég nehéz pótolni, de nem lehetetlen. Készítek én is pörköltféléket, de nem húsból, hanem csicseriborsóból, zöldborsóból. Ezentúl úgy, hogy vízben megpárolom a hagymát, a többit a régi módon, és a végén teszek bele egy kevés olajat, amit már nem kell hevíteni.

Rántást is könnyű olaj nélkül. Meg kell pirítani a lisztet csak úgy magában egy serpenyőben, közben kavargatni, oda ne égjen. Aztán jöhet a víz, a tejföl, vagy sűríthetjük a főzeléket magával az összemixelt zöldséggel is.


2 megjegyzés:

  1. Na most ettől az olajdologtól eléggé megijedtem.

    Akkor most mi legyen? A libazsírról nincs hasonló rossz hír ugye?Végülis eleink leginkábbzsírt használtak a főzéshez, nem a puccos étolajat..

    VálaszTörlés
  2. Mert bizony a vízben hagymapárolás az kilőve.......

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...