2010. február 16., kedd

Tavaszváró immunerősítés


A hosszú télen immunrendszerünk alaposan kimerül, szabad teret engedve a megfázásoknak, különböző betegségeknek, hangulat ingadozásoknak, tavaszi fáradtságnak.

A természet most sem hagy cserben, kincseket tartogat, amelyekkel jó eséllyel elkerülhetjük a télvégi veszélyeket. Immunrendszerünk optimális esetben védelmez, óv bennünket a külső káros hatásoktól, ez a dolga. Ha rés keletkezik rajta, sérül a rendszer. Felborul szervezetünkben az egyensúly, megszűnik a harmónia, ezzel a védelem. A mi dolgunk, hogy ne gyengítsük, hanem erősítsük, hogy jól el tudja látni a feladatát.

Írtam már arról eleget, hogy terített asztal számunka erdő, mező. Csak oda kell figyelni, meg kell tanulni, fel kell ismerni a növényeket. Ételünk is amit ad, és gyógyszerünk is, ha megbetegszünk. Hippokratész híres mondása: "táplálékod legyen orvosságod" napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. Tél végére elfogynak szervezetünk tartalékai. Megfelelő életmóddal, táplálkozással, gyógynövényekkel. friss levegőn való mozgással feltölthetjük enegiakészletünket, visszaállíthatjuk szervezetünk egyensúlyát.

Különösen jó hatású a C- vitamin. Vízben oldódó vitamin, kirül a felesleg szervezetünkből ezért folyamatos pótlásra van szükség. Különösen igaz ez lázas, fertőző betegségek idején, amikor a szervezet C-vitamin igénye a többszörösére nő. Sok C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó, a bodza, a honmoktövis.

A csipkebogyóból kéészítsünk teát: a bogyókat egy éjszakán át áztatjuk langyos vízben, reggel leszűrjük, langyosítjuk és mézzel megiszogatjuk.

A bodza az a természetes gyógyszer, amelynek egy évben kétszer is szezonja van. Májusban - júniusban szedjük az illatos ernyővirágokat. Száríthatjuk teának, de frissen is számos felhasználási lehetőséget kínál: turmix, szörp, gyümölcsleves de van, aki palacsintatésztába mártva kisüti. A szeptemberben érő bogyókból érdemes lekvárt, elixírt készíteni. Hasznos gyógyír köhögés, megfázás ellen.

Van a kertünkben bodza is és hársfa, virágait szintén begyűjtjük, megfázás esetén jót tesz a hársfatea. Bár eddig még nem voltunk náthásak, sem Zé sem én, nagyon jól bírjuk, sőt szeretjük a Bakony klímáját, a betegség eddig is elkerült bennünket és most is ezt teszi. Hálisten.

A homoktövist a bioboltokból szerzem be - mindent meg tudok rendelni az interneten is, fantasztikus - porított formában, belekeverem az ételbe, vagy teába. A magjából préselt olaj igen értékes. Bőrproblémák, égési sérülések, sebek kezelésére hasznos.

Jó minőségű mézbe ( mi Hárskútról, Janitól, a biogazdától szerezzük be, nem is adja drágán) érdemes friss bodzavirágot áztatni. A méz, ozmotikus hatása révén magába szívja a növényi hatóanyagokat (picit felhígul, de ettől nem romlik a minősége) kiváló ízesítője teának, turmixnak.

Ha jön a tavasz, jön a csírakorszak. Csíráztatni nem nehéz, és a csíra maga az élet, nagyon jótékony hatású a tavasz elején. Mikor rügyeznek a fák, eszegetem a rügyeket, aztán a virágokat, aztán a termést az erdőből. A Bakonynak különösen gazdag a növényvilága, tanulgatom:)

Hát így. Jót tesz a sok mozgás is, főleg friss levegőn, muszáj időt szánni magunkra az egészségünkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...