2010. február 16., kedd

Hagyma inhalátor


Nyakunkon az influenzás időszak, a régi is meg az új is, jó szolgálatot tesz majd ez a recept. Egy nagy fej hagymát megtisztítunk, megmosunk és legyalulunk, majd tányérra rakjuk. Először orron át óvatosan belélegezzük a hagyma illatát, majd fokozatosan kinyitjuk a szemünket és szájon át lélegzünk, hogy nyálkahártyánkat jól érje antibakteriális párája.

A könny átmossa az orrjáratainkat, miközben a torkunkat, légcsövünket és tüdőnket is tisztítja, fertőtleníti, így érvényesül a hagyma baktericid hatása.

Mézes hagyma

Az inhalálás után a tányéron levő hagymát összekeverjük két evőkanál akác - vagy vegyes virágmézzel. Tíz - húsz percre lefedjük, amíg levet ereszt. Ismét megkeverjük és és elfogyasztjuk. Tehetünk hozzá egy teáskanál reszelt tormát és/vagy egy-két gerezd fokhagymát is. Alaposan rágjuk meg. Rekedtség ellen jól használható és kombinálható a hagymahéj teával.

Hagymahéj tea

A hagyma bronzszínű héját ne dobjuk el. A téli időszakban köhögés és megfázás esetén használjuk fel. Két hagyma buroklevelét öt percig forraljuk két dl vízben. Leszűrjük, és mézzel ízesítve fogyasszuk reggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...