2010. február 16., kedd

Aromaterápia a tél végi depresszió ellen


Így február tájékán már vágyunk a napfényre, az első melengető sugarakra, a langyos, tavaszi illatokat hozó szellőkre.A hosszú, sötét, hideg téli napokból azonban még tartogat számunkra a tél, így kipróbálhatunk néhány hangulatjavító praktikát a lakásban. Nem kell hozzá más, mint egy-két aromalámpa és néhány üveg illóolaj.

Az illóolajok jótékony hatását már az ókoriak is ismerték. A régmúlt korok gyógyítói sokféle módon alkalmazták a legkülönbözőbb növények értékes olajait: bőrön át, szájon át, belégzéssel, porítással, alkoholban, olajban, növényi vagy állati zsírokban való oldással. Ez az ősi tudás szerencsére átmentődött napjainkra is.

A szagingerek agyunk limbikus rendszerén keresztül hatnak ránk, jelentősen befolyásolva életműködésünket, viselkedésünket, közérzetünket, hangulatunkat. Aromalámpás párologtatáskor a légutak nyálkahártyáján keresztül kerülnek a véráramba az olajok. A hatás ilyenkor gyengébb, de hosszantartóbb.

A télvégi, energiahiányos állapotokban frissítő olajokat célszerű párologtatni:

- boróka: élénkítő, általános serkentő
- bazsalikom: általános erősítő, frissítő, idegerősítő
- rózsafa: depresszióellenes, idegerősítő, általános erősítő. Van ellazító, nyugtató hatása is, elalvás előtt pár cseppet szórok a párnámra, jótékony hatású. Ugyanígy használom a levendulát is.
- ciprus: általános és idegrendszeri erősítő, immunerősítő
- erdei fenyő: idegerősítő, általános erősítő
- zsálya: általános erősítő, idegerősítő
- fahéj: általános tonizáló, immunmoduláns

Ingerlékenység, idegesség, félelem ellen jól bevált a rózsa, rózsafa, pálmarózsa, vanília, jázmin, ciprus, cédrus, mandarin, levendula, szantál, római kamilla, kamilla, narancsvirág és mézfű olaj.

Az illatok hatását színekkel fokozhatjuk. Tegyünk narancsot, mandarint, vagy mint én almát, körtét egy szép tálba, dísze lesz az ebédlő vagy a nappali asztalának. Vegyük körbe magunkat színekkel, tárgyakkal, gyertyákkal, növényekkel. Az illatok, színek együttes hatása pozitívan hat a test-szellem-lélek egyensúlyára, javul kedélyállapotunk, erősödik immunrendszerünk.


Horváth Adrien nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...