2010. február 18., csütörtök

A Tridosa teória


Az Ayurveda különös figyelmet szentel a bennünket behálózó világ alapvető alkotóelemeinek. (Fontos különbség a modern tudomány és az ősi Ayurveda között).

Minden anyagból áll, és az Ayurveda hat alapkategóriára osztja az anyagot. Az anyag első állapota a tér, a négy további kategória a téren belül létezik. Ezek a következők: levegő (mozgás), tűz (átalakulás), víz (folyás) és föld (szilárdság). Ez az öt elem kombinálódik, hogy létrehozza környezetünket (a makrokozmoszt), valamint egészségünket (a mikrokozmoszt).

A klasszikus Ayurveda szerint valamennyiünknél kissé eltérő az elemek kombinációja, ettől leszünk egyediek. Így a táplálkozás nem más, mint három dolog - az egyéni természetünk, a környezetünk és az általunk elfogyasztott étel kölcsönhatása. Az egészség dinamikus állapot, folyamatosan kiteljesedik, feltéve, hogy az öt elem működése során nem lép fel konfliktus. Ez a rendszer a Tridosa teória. A szanszkrit szó nagyjából így fordítható: három biológiai folyadék, ez a három biológiai alapelv gyakorol ellenőrzést az öt elem felett, és határozza meg individualitásunkat, azaz alkatunkat.

Testünk, szellemünk, lelkünk nem különül el egymástól. Alkatunk meghatározza emésztésünk működését és - igen komoly mértékben - pszichológiai profilunkat.

Az Ayurveda tehát három főbb típust határoz meg: Vata, Pitta és Kapha. Be kell tudni sorolni magunkat valamelyik típusba, úgy állapítható meg a számunkra megfelelő étrend, életmód. Komoly hagyománya van az Ayurvedának, rengeteg tapasztalattal.

Nem azért írok erről, mert rá akarok bírni bárkit is a követésére. Inkább csak megismertetni szeretném kedves Olvasóimmal, ahogy majd a makrobiotikus táplálkozást, illetve Dr. Oláh Andor, vagy akár Lajos atya életmód tanácsait is.

Jó, ha tájékozódunk, jó, ha többet tudunk testünk működéséről. Aki beteg, annak azért jó, aki (még) egészséges, annak azért, hogy egészségét meg is tudja őrizni.

Sok receptet fogok közreadni, egészséges, jól használható, könnyen elkészíthető mind. Mindenki ki tudja majd választani azt, ami alkatának, ízlésének, egészségi állapotának megfelel.


2 megjegyzés:

  1. Szia Tara!
    Hol lehet bővebben utánaolvasni a három elemről? (Vata, Pitta és Kapha) Ha tudsz linkajánlót adni, az is jó, de ha külön posztokat szentelsz nekik, az még jobb volna. :-) köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia Csaba! Légy üdvözölve szerény virtuális hajlékomban:) Nem az internetről vannak infóim, könyveim vannak az Ayurvédáról, több is. Linket csak olyat tudnék adni, amit te is biztosan megtalálsz. Viszont írok holnap egy posztot a típusokról.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...