2010. február 1., hétfő

Az élet íze


A magyar ember "élet"nek nevezi a búzát és igen, a hajdani durva őrlésű lisztből készült kenyér teljes értékű tápanyag, életfenntartó erő volt. Szerencsére egyre többen térnek vissza a kenyérsütés hagyományos módszereihez. Mi is vettünk malmot, rendeltünk öko termesztésű tönkölybúzát Szám Lajostól, Tapolcáról, és készülnek a finom, igazi kenyerek a konyhánkban épített csikótűzhelyünkben, többféle recept alapján. Ha valaki nem akar, vagy nem tud a sütésre időt szánni, keresse a Piszke Pékség kenyereit, minden Kaiser'sben kaphatóak.

Elmarasztalják a magyar konyhát a nagy kenyérfogyasztás miatt, és ha a fehér kenyérre gondolunk igazuk is van. A fehér kenyér nem egészséges, egyre többen tudják is, és egyre több barna kenyér fogy. Szerencsére.

Mi az, amit nem pótolhat a pékipar? Mi az, amit elvesztettünk a régimódi otthoni kenyérsütéssel, a barna liszttel, barna kenyérrel együtt? A kenyérsütés hajdan nem mechanikus, pusztán materiális cselekmény, konyhatechnika volt, különösen nem elektromos gépekkel, hanem komoly szellemi tartalommal telítődött. Nemcsak azért, mert szinte áhítatos szertartásként kapcsolódtak egymásba a tevékenység egyes részletei, hanem azért is, mert a kenyér alkotórészei is jelentéssel, értékkel telítődtek ( és a szellemi érték - mai tudásunk szerint - arányos volt a biológiai értékkel is.)

Olyan szépen ír erről Kövi Pál, mikor az otthon fészekmelegéről szól: ..." a kovászt Anyám nagyanyámtól kapta, amikor férjhez ment és önálló háztartást kezdett. Nagyanyám pedig dédanyámtól, és ez így ment a maga rendjén vissza a messzi századokba. A kis kovász magában hordozta családunk múltját, történelmét, jelenét és jövőjét: élni akarását. ... A kovász tehát csak a miénk volt és különbözött minden szomszédétól: titokzatosan uralkodó gócpont a világmindenség egy zárt egységében. Anyám kis kovászkája volt a letéteményese a mi családi összetartozásunknak, egyéni jellegünknek, jelképe hagyományainknak, folyamatosságunknak, a szépségnek és a szeretetnek, amit a család jelent".

A mai bolti kenyérből hiányzik valami. Nemcsak a maghéj, a terméshéj, az aleuronréteg és a csíra, hanem a kenyér lelke is. A mai kenyeret szemétbe hajigáló, a földön rátaposó világból ez az érték veszett ki, múlt el, de nem nyomtalanul hálisten. A hagyományok alapján helyreállíthatóan. Újra lehet és kell tanulnunk a technikát, a módszert, sőt, tökéletesítenünk is kell és lehet, és magunkévá kell tennünk újra a megbecsülés, az "egy kenyéren élés" régi szellemét is.

a fotó a netről

30 megjegyzés:

  1. De gyönyörű idézet ez a fészekmeleges!!!!!!Én is nagyon szeretek kenyeret sütni,egyre jobban!!!!Mi is teljes kiőrlésű tönkölylisztet veszünk,illetve a fiamék,én meg tőlük.

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagymamám hétfő reggeli kenyérsütéses szeánsza maradt meg mindörökre az emlékezetemben. Korán reggel, már ötkor hevítette a kemencét és magyarázta is, hogy hogyan kell szikrázzon annak a megkapart alja, meg hogy milyen árnyalata lesz a jól kimelegített kemence belső boltívének! Ezt a részt talán még tudnám, de dagasztani nem, és a mindegyre kitüremkedő kovász titkát sem ismerem.
    Tara, Te hihetetlen értékű örökség birtokosa vagy, és én ebben is látni vélem, hogy az igazán fontos dolgaink, mint amilyen a lélek fontossága a mindennapi kenyerünkben, azok nagyon bölcsen nem bűzös parlamentekben lettek elrendeltetve!

    VálaszTörlés
  3. Szép dolgok ezek, bizony. Tőzsgyökeres fővárosiként nem gondoltam volna, hogy képes leszek ennyire megáltoztatni az életem, vidékre költözni, ráadásul ennyire szeretni. Mondhatom, életem legjobb döntése volt.

    Karesz, ők ott a parlamentben egészen mással vannak elfoglalva, nem a néppel. Itt kell élni, egy igazi faluban, látni a mindennapokat, a mindennapok nehézségeit és örömeit. Mindennel megbirkózunk itt falun. A hideggel, a közlekedéssel (illetve a hiányával), esővel, hóval. Összetartanak az emberek, ez jelent nekem a legtöbbet.

    Egy kemence, igaziból azt szerettem volna:) Nem volt akkora hely sajnos, de egy csikótűzhely éppen elfért, tettem be róla fotót korábban. Karesz, ha akarnál, tudnál kenyeret sütni. És érdemes lenne megpróbálnod. Kovász nélkül is lehet, de biztos vagyok abban, hogy a kovászkészítést is meg lehet tanulni.

    A szüleimtől - akik fővárosi értelmiségiek voltak - mást örököltem. Tisztességet, becsületet, az olvasás, tanulás szeretetét. A természet szeretetét is, volt egy telkük Gödöllőn, anyám kertje csodaszép volt. Már nem élnek sajnos.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tara.
    Igazán lélekmelengető dolgokat írogatsz a blogodba, amiért érdemes olvasni. Nekem is vannak olyan emlékeim, mint Karesznek. Már majdnem meggyőztél a barna kenyérrel kapcsolatban is, csak az a baj, hogy nem szeretem. Elment tőle a kedvem a katonaságban, ahol nem is barna volt, hanem majdnem fekete. És abban sem vagyok biztos, hogy az üzletben kapható kenyér barna, vagy "barnított". Festékekkel, vagy karamellel.
    Ha mégsem sikerül leszokni a fehér kenyérről, akkor nem pótolja valamelyest a hiányzó vitaminokat a sok sör? Az (teljes kiőrlésű) árpából készül. És jó kedvem is lesz tőle :)

    Laci

    VálaszTörlés
  5. Muti a csikótűzhelyet!

    Azon lehet ám csak normális krumplilángost sütni . Próbáltad már? Szilvalekvárral!Meg van még pár dolog ami csak azon jó. Pl. a sültalma a tetején.
    Férjem nagyanyjánál ettem utoljára ilyen csikótűzhelyen sült finomakat.
    Meghalt szegénykém már.Megtartottuk a csikóját,(ő masinának hívta, és vasporral gondosan megsikálgatta időnként.:) Most kint van a masina a szőlőben a kisházban, nincs is jobb annál, főz is, süt is, fűt is. Csodajó hangulatot varázsol.
    Azt hiszem az éri a legtöbbet az egész szőlőben.

    VálaszTörlés
  6. Laci, sörszakértő nem vagyok, de hogy jó kedved lesz tőle, az biztos:) Bioboltban igyekezz teljes kiőrlésű kenyeret venni, de van néhány nagyobb üzletlánc is, ahol kapni: Kaiser1s például. Garantáltan jók a Piszke pékség kenyerei. Többféle is van.

    Vigyázni kell ezzel a barna kenyér dologgal, mert a rozscipónak, roszkenyérnek kikiáltott barna kenyerek sok esetben ételfestékkel színezettek.

    A fehér kenyérrel és fehér cukorral hazavágod az egészségedet sajnos. Nagyon jól ír erről a Golgota, belinkeltem. Érdemes elolvasni.

    VálaszTörlés
  7. Dorka, van a blogomban kép a tűzhelyről, lapozz picit hátra, "Befejeződött a felújítás", ez a poszt címe és szeptember 13-án íródott. A kályhásunk nevezte csikótűzhelynek, gondolom tudja, hogy ez az igazi neve vagy valami más, nézd meg, ilyen volt-e a nagymamádnak.

    Ha befűtünk, mindig azon főzök, van egy platni rajta, ahol remekül lehet, és van két ajtó jobb oldalon, az alsó a sütő, a felső a melegítő. Csuda dolgokat lehet benne készíteni, a kenyeret is abban sütöm. Nyáron persze gond lesz a meleggel, de nyáron úgyis sok a nyers étel, saláták, gyümölcsök, a kenyeret megsütöm majd a villanysütőben.

    Ez a vaspor dolog jó ötlet lehet, hol lehet vajon ilyet kapni? Nem tudom mivel letisztítani a platnit. Vízzel nem szabad, akkor meg mivel?

    VálaszTörlés
  8. Megtaláltam. Fú ez épített sparhelt , nagyon jó!! Szép!

    Ami a szőlőben van nekünk az egy salgó sparhelt (ő a "masina") lábakon áll, és van rajta egy kallantyú,amivel a süt/főz funkciót lehet állítani. Alatta állt a fásláda.Eza férjem nagyijáé volt.

    Az én nagyimé eggyel régebbi,de az nincs meg. Viszont vanegy ugyanolyan a 8. kerületben egy kis kifőzde kirakatában. Már egyszer megkörnyékeztem a tulajt, de persze esze ágában sincs eladni. Ez a cég védjegye és kabalája.
    Honlapjuk is van, meg is lepődtem képkeresés közben.
    http://www.sparheltkifozde.hu/
    egyszerűen kész vagyok tőle.
    no itt szoktam én nosztalgiázni :-)

    Platnikarbantartás:
    nagyanya a Ferencsik féle vasedényboltba küldött egyszer kétszer vasporért. Jó büdös, se csodát tesz a platnival.
    Rá kell szórni a vaslapra, és drótkefével elsikálni, fölösleges port a szenyeződésekkel leseperni.

    VálaszTörlés
  9. + ny + különírás, nem gépelem be mégegyszer, sajna csak lopva sietősen tudok írni mert dolog van,(dógozóban vagyok) így meg telemegy elütéssel.

    VálaszTörlés
  10. Megnéztem a honlapjukat, na igen, ez az igazi sparhelt. Nagymamáméknak is ilyen volt, csak egyszerűbb, tök fehér:) Szép emlékeim vannak róla.

    Köszi, nagyon jó ötlet a vaspor, a zirci kedvenc gazdaboltunkban (ami inkább olyan, mint egy kincsesbánya) biztosan kapunk.Minden van náluk. Hamarosan be is kell mennünk Zircre, kell egy vajling vagy valami hasonló a kenyérdagasztáshoz. Kinőttük a tálakat, célszerűbb nagyobb kenyeret sütni:)

    Vagy miben kell dagasztani a kenyeret? Fiúk-lányok,ötlet?

    Jó munkát, Dorka!:)

    VálaszTörlés
  11. Vájlingban...
    Vagy fateknőben, amit nagyanyám használt, és ami kb. úgy nézett ki, mint egy indián kenu: egy fatörzsből volt kivájva, és volt összesen négy füle... 5-6 darab, 3 kilós kenyeret is megdagasztottak benne.
    Nem hiszem, hogy vaspor, inkább alumínium-bronz (alumínium-por, lenolajban "szuszpendálva"). Más kérdés...?

    VálaszTörlés
  12. ááááá, teknő! így volt nagyikáméknál is. Teknőben mostunk, még segítettem is, mikor náluk voltam. És teknőben dagasztotta a kenyeret, ez is eszembe jutott most, hogy mondtad.

    Vájni kellene nekünk is fatörzsből, de most nem lehet. Tél van, most ugyan olvad egy picit, de hétfőtől megint kemény hidegek jönnek. Köszi a pontos eligazítást vaspor ügyben:)írok majd puskát, ha megyünk, mert ezt elfelejtem, ez az alumínium-bronz szundikálás nagyon bennfentesen hangzik:)

    VálaszTörlés
  13. Höhh...
    kenyérsütő gépezet dagasztójában:-)

    Sütni nem jó benne, kiveszem és átrakom a Fifibe.

    VálaszTörlés
  14. Nekem olyan nem kellene:) Éppen a lelke veszne el a kenyérnek.

    VálaszTörlés
  15. Á , nem vész az el ha szeretettel nyugalommal és odafigyeléssel van készítve. Kell hozzá egy nyugis alapállapot, mikor nagyjából minden kész van, a konyha ragyog, és nem vagyunk elkésve semmivel.
    Legjobb nap rá talán a péntek...

    Amit még nagyon szeretek, az a "kenyérruha" . (ezt is Csaba nagyanyjának köszönhetem, benne van a lánykori keze munkája:-)keresztszemes körte:)

    VálaszTörlés
  16. De jó, a kenyérruha nagyon fontos. Nekem is van, több is, és piros kockás:) Fonott kosárkában tartom a kenyeret, de a legjobban a sülő kenyér illatát imádom. Ma krumplit sütöttünk a kemencében héjában, céklapürével az volt az ebéd. Biocékla és biokrumpli:)Jó hogy. Zé simán elfogadta a vegaságot, már nem is kávézunk, azt is elfogadta. Tündér ez a pasi:)

    VálaszTörlés
  17. Céklapüré az jó lehet.
    Ha szeretitek ezt a magyar konyhában méltatlanul szinte csak savanyúságnak használt zöldsége (lilaságot:), akkor próbáljátok ki ezt is:
    Bio/bébicékla (nem bio nembébi céklából is finom)jénaiba bepakolva, olívaolajjal kis mézzel és jó minőségű balzsamecettel (Aceto Balsamico di Modena a legjobb szerintem) meglocsolászva alufóliával lefedve sütőbe betolva...(ugyanez félbevágott lilahagymával is überfinom krumpliürcsivel

    Vagy: lereszelve hagymával borssal tojással kis liszttel hremzlinek/lepcsánkának/tócsninak (ki minek mondja) kis lappancsoknak formájában olajban megsüt.

    vagy:kerek céklaszeletkéket teavajban köménymaggal pici sóval serpenyőben megpárolgat.. egy borjúszelet mellé ..

    De van barátném aki már jégkrémrt is kreált biocéklából barackkal

    VálaszTörlés
  18. Nahát!!!!
    Még megvan Malacka?!!
    Jó hogy ilyen hűséges gazdája vagy, szegényt Robi is lepasszolta, aztán én is ronda módon:--(
    Még jó hogy te végre nem akolbólintottad ki:)
    Adok neki almát.

    VálaszTörlés
  19. Megnéztelek, de semmi új. Vagy másik blogod van?

    VálaszTörlés
  20. Köszi a recepteket:) Ültetek is céklát, nagyon szeretjük. Malacka megvan és jól van, etetem is, mert imádom a tündéri hangját:) Blogolsz megint? Odanézek majd.

    VálaszTörlés
  21. ÁÁÁ....
    Saját blogom most augusztus óta hibernálva.
    Tele vagyok írnivalóval, de nem egyszerű.. az időhiány az egyik, a másik, hogy nagyon sok dolog ami érint, érdekel, az a munkahelyemmel, + az önkormányzattal szoros összefüggésben van.
    Ez meg olyan ciki dolog.
    A másik amiben tele vagyok témával, az a család, de egy idő óta nem szeretném őket (még a gondolataikat sem) közszemlére bocsátani...

    Viszont "Fűszer és Lélek" blogot négyen csináljuk ,( a csináljuk szó zárójelben) mert egy hónapja nem aktivizáltam magam egyrészt a januári rengeteg határidős cucc miatt, másrészt a megszeppentség miatt.... kis izgulós lelkem még a hatalmas látogatottság nyomasztásával birkózik.. Nem akarok elrontani semmit.Szedem a bátorságom öszefelé.
    Merthogy más élőszóban egy vacsi-dumaparti során elsztorizni ezt azt, meg más monitorra vetni is.Lámpaláz ... pedig Eszertől kapni fogok a pafámra...
    Előszöris a google fiókos felhasználónevem akarom Dorkára egyszerűsíteni, aztán belecsapok a lecsóba...Téma van, bátorság meg ohne...

    VálaszTörlés
  22. Jó lenne arról is olvasni a blogodban, milyen számotokra a fővárosi élet? Rögtön kaptál állást szereted? Fiúk hogy illeszkedtek be?

    A Fűszer és lélek jó blog, írj csak, megtiszteltetés oda írni, színvonalas igazán. De ettől még nem kell megijedned, tudsz te írni.

    VálaszTörlés
  23. Hát ezért külön nem blogolok, csak elmondom gyorsan.
    Fővárosi élet: szeretjük, nagyon sok olyan lehetőség van a gyerekek számára, ami kisvárosban nem volt.
    A fiúk beilleszkedtek,persze a régi barátokkal is tartják a kapcsolatot. A két pici azonnal"otthon volt" a legnagyobbik pedig a középiskola kezdetétől hála a magasságosnak. Van már itteni Igaz Barátja,akivel néha nagyon hülye dolgokat találnak ki, édesek:) meg haverjai no és egy lányocska is:-) (jaj de furcsa ez nekem)

    Igen, rögtön lett állásom, szerencsém volt, a második állásinterjún felvettek. Nagyon szeretem a munkámat, az önkormányzatnál vagyok, de nem a saját kerületemben.

    35 évesen végre megtanultam korizni,igaz első alkalommal azonnal eltört a csuklóm, gyakorlatilag az első 5 percben.(már levették a gipszet)

    A legjobb, hogy nincs külön a família, apát nem csak hétvégén látjuk hullafáradtan..dehát ezt nem kell modanom.

    Mit mondjak még... ja, nézzétek meg az Avatart ha eddig nem láttátok! Anyósomat is elcipeltük egy háromdés moziba a filmre és nagyon élvezte:)azóta is arról beszél:)

    Be is iskolázódtam megint, úgy látszik sosem szabadulok az iskolapadból, de krediteket kell gyűjtenem..


    Egy tabutéma van otthon, a kutya...Örökké lelkifurdalásom lesz miatta.

    VálaszTörlés
  24. Nagyon örülök, hogy jól alakultak a dolgok és együtt vagytok végre:)

    Dorka, amennyit a kutyátokról tudok, az engem is nagyon bántott. Hogy egy használtautó kereskedés udvarán van, ha még él szegényke. Minden állatnak tudunk gazdát találni, erre találták ki a netet. Kati és Klári még mindig dolgoznak ezen a szigeten, jó pár kutyát segítettek gazdához, Németországban nagyon jó helyük van, sok oda került. Még tehetsz érte szerintem, találj neki gazdát, vagy szólj, és segítünk. Akkor nem szóltál, az okát mindketten tudjuk.

    Nem akarlak megbántani, igazán nem, de muszáj kimondanom: lehet is lelkiismeretfurdalásod. Így nem szabad elbánni egy érző lelkű "családtaggal". Lakásban is bírta volna, ha leviszitek sétálni. De ha nem vállaljátok a kényelmetlenséget, a sétákat, akkor keresni kell olyat, aki vállalja. Vannak olyanok.

    VálaszTörlés
  25. Van egy 30 kilós,Oszkár névre hallgató, német drótszőrű vizslám.
    Ha valaki a kertünk alatt jár (Sztána) igazán megajándékozhatna egy hasonszőrű, akár út szélén is felcsípett,szukával.
    Mióta átvedlettem "falusivá" kutyabarát lettem és tagja lettem a "Kutyákat Szeretők Társaságának"...is...
    Igazán érdekes KALOTASZEG...pedig itt nincs is FELSZEG, ALSZEG, FORRÓSZEG...
    mint Széken...
    További jó szórakozást kívánok...stb.

    VálaszTörlés
  26. Leírom mi történt, hogy megnyugtassalak, (tudom hogy szíveden viseled az állatok sorsát)

    Ne aggódj, él, és jól érzi magát.. használtautókereskedés igaz, de nem "úgy". A kereskedő a gazgi, mármint találtunk gazdát,(anyósom talált)aki történetesen használt kocsikat árul. Nálunk összehaverkodtak kétszer jött Miki bartkozni a kutyával,részletesen leírkáltam mindent akkor a blogban. És utána vitte el.Miki az autókereskedő csóka jó fej, szereti Cézárt, meg a Kangát is (Kanga a másik kutyusa, egy öreg vizsla). Természetesen nem a kocsitelepen élnek, hanem a ház udvarán Mikiékkel, csak éjjel vannak a telepre(ami a ház mögött van) kiengedve, hogy őrizzék. (nappal nem is lehetnének ott, mert nem engednék be a vevőket:)

    Szóval sosem hagytam volna gazdi nélkül ott!!Előtte elég kétségbeesetten hirdettük,még Sat-nál is, meg a németjuhászmentőknél is, sőt a JP-n is,és Esztinél is, valamint a helyi újságban és a szuperinfóban.(menhelyre nem akartam adni semmiképp)

    Jelentkező akadt, de csak az odacsapódott kicsi lánykutyusra, akit Májló névre kereszteltünk.Senki sem merte bevállalni a pórázhoz nem szokott csavargós-domináns morgós Cézárt, én meg nem akartam zsákbamacskát árulni...Miki valahogy megtalálta vele a hangot hála Istennek.Nagydarab mélyhangú medveszerű nyugis pasas:)
    Lelkiismeretfurdalásom viszont továbbra is lesz, mert nem fogom elfelejteni, hogy mennyire szerettük egymást.Kicsi párhetes gombóc volt, mikor befogadtuk, bár én sosem akartam kutyát.A szomszéd lány vitte haza,de az anyukája kidobta vele, hogy nem kell harmadik kutya a kuvasz és a puli mellé..Cézár nagyon okos volt,sőt ravasz.. sosem felejtem el miket csinált.
    Mivel autóba sosem volt hajlandó beszállni, (kiskoréban beraktam de hányt tőle), Miki úgy vitte el, hogy előtte az állatorvos . leszedálta.Férjem tette be a plédjével a hátsó ülésre a kábult Cézárt. nem láttam a könnyeimtől.
    Csaba utáfutót szerzett, és utánavitte az szép nagy kutyaházát, szőnyegjét, plédjét, szétrágott focijait,tálacskáját..

    Az állatorvos nyomatékosan azt mondta, ne zaklassuk fel,megérzi a szagunkat, akkor is ha távolról lesekszünk...Anyósóm szokta megnézni néha, tudod, ő újhelyi, és néha arra jár, de ő is csak mesziről.
    Szóval akkor láttam utoljára, de mikor érdeklődtem felőle telefonon, hallottam a hangját.

    Attól még fájó szível gondolok rá...

    Májlóról semmit nem tudok, pár napig nálunk lakott Cézárral, mikor Cézárt elvitte M. estére eltűnt a kis szuka is.

    VálaszTörlés
  27. Domi, köszi, számon tartom a lehetőséget. Ha olyan kutyus kerül elő valahonnan, megkeresünk.

    Így azért más a helyzet Dorka.Ha szeretik őt, akkor nincs rossz helye. Zsuzsa húgom hónapok óta bűntudatban él Bátor miatt, hogy nem vigyáztak rá. Elmentek otthonról mindannyian, a kapu rosszul záródott, nyitva maradt résnyire és Bátor kiszökött. Elveszett a forgalmas XI. kerületi Andor utcában. Aznap este volt a hatalmas vihar, amiről sokat írt a sajtó, ki tudja, mi történt vele. Teleplakátolták az egész környéket, megjelent nagyon sok internetes fórumon, 100 ezret ajánlottak a megtalálónak, de semmi. Talán már nem is él az a másfél kilós kis yorki. Az ilyesmit nem lehet feldolgozni, az ember örökké keresi, még én is végigfutom néha a neten a helyeket, ahova beírtuk.

    VálaszTörlés
  28. Amúgy kifejezetten macskás vagyok:
    ..Cézár egyszeri és megismételhetetlen , sosem lesz kutyám többet, akkor sem,ha valami véletlen folytán kertes házba költöznénk.
    Bevallom, minden más kutya idegesít...Ugrálás, összenyálazás, ön- összepisálás.. Cézár ezt nem csinálta..
    Van a házban egy dobberman-kan, egy komoly fiatalemberé.. Ő emlékeztet a Cézire.(mármint a kutya) Olyan kis méltóságteljes, egygazdás.Szuverénnek tűnik, mint egy macska..

    Különben érdekes ez, a házban, rendesen két kaszt a kutyások és macskások tábora:-)Kb. fele fele.

    Főleg az idősebb lakóknak vannak kutyáik, kis kabátban sétáltatják őket, Yorkik, meg olyan kis fehér izék, valamint dagi tacskók.

    Nálunk a sétáltatás nem megoldható. kora reggeltől estig nincs otthon senki.Az a csepp idő ami van, a gyerekekre is kevés..

    VálaszTörlés
  29. Szerintem a Bátort valaki felkapta, és hazavitte.
    Yorkikkal sajna gyakran megesik..
    De biztos hogy él!

    VálaszTörlés
  30. Ezt reméljük mi is. Talán valóban jó helyen van és szeretik annyira, hogy még 100 ezerért sem akarják visszaadni. Bárcsak így lenne.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...