2010. február 16., kedd

Azok a kis édes mazsolák




A gyümölcsöskertek királynője a szőlő. Ehetjük éretten, frissen a tőkéről, készíthetünk bort belőle, de aszalhatjuk is, ahogy már írtam róla. Így készül mazsola.

A magvatlan vagy egymagú, kis bogyójú nagy fürtméretű fehér, sárga, vörös színű szőlőfajtát nevezzük mazsolaszőlőnek. A mi otellónk nem alkalmas mazsolának, de nincs is feleslegünk aszalni, annyi terem, amennyit éppen el tudunk fogyasztani a családdal. Nagyon szeretjük. A mazsolának való magas cukortartalmú bogyók különleges klímán érnek be és veszítik el nedvességtartalmukat a bogyón keresztül.

Fejlődésük kezdetén nagy a nedvességigényük tehát csapadékra van szükségük. Mindvégig napsüstéses, meleg idő, kellemes klimatikus viszonyok szükségesek a fejlődésükhöz. Érés idején kifejezetten száraz idő optimális a számukra.

A mazsola története a Krisztus előtti 2.-3. évezredre nyúlik vissza. Éghajlati igényei és a fajtanevek arra engednek következtetni, hogy az anatóliai fennsíkon őshonos növényről van szó, amely elterjedt az ókori népek közreműködésével az egész mediterrániumban, ahol megfelelő időjárási viszonyok voltak a számára. Később meghonosították Kaliforniában, Ausztráliában, ahol hatalmas ültetvényeken termesztik.

A leszüretelt szőlőt válogatják. Lúgos vízben megmossák és szárítják. A cukortartalma ekkor 40-60%. Ezt követi a bogyóleválasztás, izzasztás, aszalás majd kénezés és csomagolás. A mediterrán vidékeken napon szárítják a mazsolát, majd kereskedelmi forgalomba kerül vagy borászati felhasználásra.

A Herbáció írja mindezeket és közread egy nagyon egyszerű mazsolás receptet, amit megosztok veletek most.

Nálam mindig van itthon kukoricadara, könnyű beszerezni, a bioboltokban is kapható. Ott veszem, mert az garantáltan nem génmanipulált. Figyelni kell erre, főleg ahol kicsike gyermekek vannak, mert nem tudja senki még, jó pár év múlva okoz-e valamilyen egészségkárosodást a génmódosított élelmiszer. A napokban engedélyezték a génmanipulált kukorica forgalmazását az EU egész területén, jó lesz tehát vigyázni.

Reggeli kukoricatorta


Két liter forrásban lévő vízbe belekeverünk 50 dkg megmosott és előáztatott aranymazsolát áztató vizével együtt. Ha a víz újra forrni kezd, állandó keverés mellett belecsorgatunk 50 dkg kukoricadarát. Amikor fazék oldalától elválik és erősen pöfög, beleöntjük egy kiolajozott kikent torta, vagy kuglóf formába. Megvárjuk, amíg kihűl. Egy lapos tányérra borítjuk, sok részre osztjuk, szeleteljük. Kistányérokra helyezve mustméz öntettel tálaljuk.


2 megjegyzés:

  1. Úgy is finom lehet:) Én lekvárral is szoktam, az is mennyei, jó kis házi szilvalekvárral nyakonöntve:)

    VálaszTörlés
  2. Antalandi írta:

    Ezt a kukoricadara tortát mi is el szoktuk készíteni. Az én recepteskönyvemben idénygyümölccsel kínálják, télen pedig kompóttal. Ribizlivel meggyel nagyon finom. :-) Andi

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...