2010. február 19., péntek

Csicseriborsós szendvics


Kedvenc szendvicsem. Többféleképp is készíthetjük, ha valaki jobban szereti pürésítve, krémesítve, készítse úgy.

Kell hozzá:

1 csésze (25 dkg) főtt csicseriborsó

kevéske só, ki milyet használ, én most Himalája sót

1 evőkanál olívaolaj

kevés fokhagyma ízlés szerint: 1-2 gerezd fokhagymanyomón áttörve

fél csésze pirított szezámmag

negyed csésze friss citromlé

és ha krémet szeretnénk, valamennyi víz

Este beáztatjuk a csicseriborsót, ázzon szépen másnapig. Meleg vízbe tegyük, úgy jobb. Azt áztatott babokról, borsókról mindig öntsük le az áztatólevet, esetleg mossuk át többször is. Így olyan molekulákat öntünk ki a vízzel, amelyek megakadályozánk a fehérjék lebontását.

Forraljuk fel új vízban, majd ezt is öntsük le róla és tiszta vízzel újból forraljuk fel. A második főzővizet már lehet fűszerezni. Jól harmonizál a csicseriborsó ízével a babérlevél, egy pici só. Elég lassan fő, másfél óra is lehet a főzési ideje.

Ha kész leszűrjük, apránként adagolva hozzátesszük a citrom levét. Ha krémet szeretnénk, turmixoljuk. A végén belekeverjük a megpirított szezámmagot és a fokhagymát. Sosem főzöm a fokhagymát, mindig a végén teszem az ételekhez, így sok jótékony tulajdonságát megőrzi.


3 megjegyzés:

  1. A másfél óra főzéssel nem is mondtál olyan sokat, nekem volt rá eset, hogy 3 óra alatt puhult meg.
    Ha pürésíted, akkor csak vízzel? (én olívával szoktam, meg a tetejét is jól meglocsolom vele) tudom, így hízlal.. viszont nem kenyeret tunkorászok bele, hanem nyers sárgarépa csíkokatKenyérrel nekem kicsit nyögvenyelős. A hummuszos szenya a fiúknak tavaly óta nálunk is rendszeres uzsi, havonta egyszer biztosan.
    Izraelben legújabban a reformhummusz dívik,ami ugyanúgy készül mint a hagyományos, csak nem kell megfőzni a csicserit hozzá, elég mondjuk 2 napon át áztatni, majd krémesre darálni robotgéppel.Állítólag sokkal finomabb úgy, de még nem próbáltam, új az info. ha kipróbálom, majd elmondom, hogy érdemes e:)

    Nagyon szép a blog, azt hiszem átszokom ide. A másik is szép, de ez inkább az én világom:)

    VálaszTörlés
  2. Vízzel pürésítem mindenképpen, olajjal sokkal nehezebben emészthető. Nálam most kétféle kenyér van: amit magam sütök teljesőrlésű tönkölylisztből, illetve amit a Piszke Pékségtől rendelek: élesztő és só nélküli bio rozskenyér. Növényi kovásszal készítik, a kedvenc kenyerem. Rozst, mint gabonát edig még nem tudtam begyűjteni, de dolgozom rajta. Az a kedvenc gabonám, évek óta ezt a kenyeret szeretem és az Ájurvéda szerint is jótékony hatással van a típusomra.

    VálaszTörlés
  3. Élesztő nélküli rozskenyér? Biztos jó sűrű lehet. Szeretem én is a rozsos cuccokat, olyan karakteres íze van. Markánsabb mint a búzakenyér. De honnan gondolod a rozst mint gabonát begyűjteni?

    No megyek, nem tépe a számat tovább, mert már ébredeznek a fiúk.. jól ittragadtam "hegylakózni". Tegnap mondta Somám az öccsének mikor a hegyek lányát olvastam, hogy "nem tudunk Halflife-ozni, mert anyánk hegylakózik:D

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...