2008. december 11., csütörtök

Orwelli önkény jön vagy megtisztult világ?

Az Ez Van Kiadó elkészíttette A pénz, mint adósság című film magyar változatát. Mindenkinek meg kell néznie, izgalmas, döbbenetes, félelmetes, meglepő, megrázó, felkavaró.Itt találjátok a videót a fotó fölött. Ahogy megnyitjátok az oldalt, el is indul.

A kanadai festőművész és videografikus Paul Grignon alkotása a pénz keletkezésének eddig nagyon gondosan eltitkolt mechanizmusát mutatja be, mindenki által jól érthető módon. Mert a forgalomban lévő pénz mindössze 5 százalékát bocsátja ki az állam. Hol és hogyan keletkezik a többi? Kikből áll az a hatalom, ami az egyre növekvő, visszafizethetetlen adósságok révén markában tartja az államoktól kezdve a vállalkozásokon, háztartásokon keresztül az embereket?

A rohamosan közelgő világgazdasági összeomlás elkerülhetetlen. A bankok, kezdve a kisebbekkel, csődbe mennek. Utolsó szalmaszálként hamarosan rövid határidőre visszahívják kintlévőségeiket. A fizetni képtelen túlnyomó többségtől elveszik jelzálogként felajánlott ingó és ingatlan vagyonát. A kisemmizett, éhező nincstelen tömegek végső kétségbeesésükben az utcára özönlenek fosztogatni, rombolni. A karhatalom szétzúzza, kegyetlenül földbedöngöli őket, s a megfélemlített emberek rabszolgasága a becsipeléssel kiteljesedik. A kérdés csak az: mi lesz utána? Az orweli önkény tébolya, vagy egy megtisztult, ésszerű, emberséges világ?

Rajtunk múlik. A minket nyomorba kergető pénzügyi rendszer kíméletlen, alattomos, rejtett mozgatórugóit tárja föl ez a film, sőt járható kiutat mutat. Erről a médiában és az oktatásban eddig soha egyetlen szót sem ejtettek. Nem véletlenül. Kihagyhatatlan élmény a megismerés útján. Ezvankiadó minőség.


Ami engem kiborított az az, hogy az eredeti film 2006-ban készült. Már akkor tudták, hogy a pénzpiaci válság bekövetkezik. Sőt, szerintem már korábban is. Nem tettek semmit sem a megakadályozására. Mintha a maroknyi tőkepiaci nagymogulnak az lenne a célja, hogy elpusztítsa az emberiség felét, így remélve a túlélést. Az energiaválság is mélyül, ott sincs - egyelőre - megoldás. Peak Oil.

Van egyáltalán jövőnk?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...