2008. december 13., szombat

Netokrácia


Volt régen egy együttes, az Army of Lovers. Egyik tagját úgy hívták, hogy Alexander Bard. Svéd, és ha éppen nem zenél akkor filozófus. Vele készült egy igencsak különös és elgondolkodtató interjú. 2000-ben írt egy könyvet filozófusunk Netocracy címmel, sajnos magyarul nem jelent még meg, pedig azonnal elolvasnám. Illik megemlítenem a szerzőtársát is, ő Jan Söderqvist.


Azt mondják a hozzáértők, alapmű. A szerzők közlik, hogy mindennek vége: halott a hagyományos értelemben vett média, halott a kapitalizmus, halott a demokrácia, és persze halott az ember is. Mi van helyette? Interaktivitás, informacionalizmus, netokrácia, a halott ember helyett pedig a hálózat. Az új társadalmi rend uralkodó osztályának tagjai a netokraták (net + arisztokrata), alsó osztálya a konztumtáriátus (konzum + proletár), ami annyira eredeti fogalom, hogy a szerzőknek maguknak kellett kitalálniuk.

Ha elhisszük, amit mond, akkor mind halálra ítélt kapitalisták vagyunk, vegyük ki gyorsan a bankból a pénzünket és fektessük kapcsolati hálóba. Már ha nem akarjuk életünk hátralévő részét idióta konzumproletárként leélni.

Még valami érdekes: " létezik egy általános félreértés, miszerint az ember úgy válik filozófussá, hogy filozófiát tanul. A valóságban ez nem így van. Ha az ember filozófus akar lenni, ahhoz nem kell filozófiát tanulnia, hiszen tizenöt éves korára kötelessége ismerni a filozófiát. Akkorra kellett olvasnia és meg kellett értenie Kantot, Hegelt, Nietzschét, mindenkit. Máskülönben nem lesz belőle filozófus. Nem elég tehetséges. Akkor fogjon valami másba. Ha az ember filozófiát tanul, valószínűleg filozófiatanár lesz belőle. De az nem egyenlő a filozófussal." - mondja Bard. Jó kis vitaindító, van itt a virtuális környezetünkben filozófus bőven.

Érdemes elolvasni az egész interjút, itt megtaláljátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...