2008. december 15., hétfő

Fabrikett kaland


Ha már ennyit kalandozom, elmesélem a fabrikett kalandomat is. Eddig minden évben tűzifa kalandom volt. Idegbaj, gyomorgörcsök, becsapás mindennel, amivel csak lehet. Meghozattuk és felpakoltuk a helyére idén is a tűzifát rég, ám a mostani vizes, füstölt mint őrült, befűteni vele nagyon nehéz. Kell egy év száradás biztos. Természetesen száraznak hozták. A mennyisége kábé 3-4 mázsával kevesebb a megrendeltnél, ez meg megszokott. Mégsem kell gáz, őrült vagyok tudom, de a végén nekem lesz igazam. Vissza a természethez, az egyszerűséghez, hamarosan rájön majd mindenki, mennyire célravezető.


Olvastam a fabrikettről, egészen véletlenül. Sosem hallottam róla eddig. Egy blog posztjának kommentjeiben nagyon dicsérték, elhatároztuk, veszünk belőle erre az idényre, így legalább két télre le van a gond a fűtőanyagról.

Két raklapnyit rendeltem. Végre, végre, mantráztam örömmel, nem tudnak becsapni semmivel, a mennyiség adott, öt darabjával nejlonzsákokba vannak csomagolva, méretük szintén adott, harmadannyi kell belőle, mint a fából, igazán király a buli.

Az egyik raklap rendben volt, a másik nem annyira. Csak akkor vettem észre, mikor pakoltam le. Kiszakadt zsákok, némelyik brikett vizes, sok zsákban összetöredezett brikettek. Azért van nejlonban, hogy ne érje víz, mert akkor vagy füstöl és nehezen gyullad meg, vagy önállósítja magát és lazán visszaalakul fűrészporrá a neveletlen kis hülyéje.

Hívtam a tulajt - Pátyról szállították egyébként igen borsos áron - szerinte az úgy tökéletes, ahogy van. Kétszer kétféle tanácsot adott, milyen módon is kell befűteni vele, mondanom sem kell, a tanácsok egymásnak ellentmondóak voltak, miközben ő állítólag hét éve ezzel fűt.

Jó. Megállapítottam, hogy én vagyok a béna, befűtéshez teljesen alkalmatlan - miközben sikeresen fűtöm a kályhát jó pár éve fával, igaz, száraz fa kell hozzá. Még jó, hogy szinte nyár van, csak délután fűtök be, vagyis inkább kísérleti befűtéseket végzek, mert még a tapasztalás útján haladok, remélem előrefele. Az már igaz, hogy kevés kell belőle, három - négy rúdnyi fabrikett jól felforrósítja a kályhát - nem ilyen, mint a fotón, cserépkályhánk van, kerámia csempés - úgyhogy van remény, hogy kevés brikettel jó meleg lesz akkor is, ha hidegebbre fordul az idő. Addigra vígan belejövök, hogy is kell ezekkel a rudacskákkal bánni.

Úgyhogy félretettem a tűzifa kalandot, beszerveztem helyette egy fabrikett akciót erre a télre. Elleszünk majd valahogy, a brikettecskék meg én. Marad a gyerek, ha játszik.

2 megjegyzés:

  1. a doboz möglött. az izenetid, tettid, jóságod lész a. csa' folytasd üket szeretettel mások iránt

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...