2008. december 5., péntek

Visnu hitvese


Neve Laksmi. Az Úr Visnu hitvese, a gazdagságért, a szerencséért és a szépségért felelős istennő. Szimbóluma a lótuszvirág. A Laksmi szankszritul előjelet, jószerencsét, királyi méltóságot, erényt jelent. Ennek az uralkodói dicsőségnek a megszemélyesítése az istennő.

Mesélek róla. Az ábrázolásokon Visnu lábainál ül, vagy mellette áll. De úgy is ábrázolják, hogy Visnu mellkasára borul - ez tetszik nekem a legjobban, jó dolog egy férfimellkasra borulni:) Amikor valamely templomban Visnuval együtt imádják, akkor kettő, amikor egyedül, akkor négy karja van. A tejóceánból született, amikor a félistenek és a démonok a nektárt köpülték. Laksmit elbűvölően gyönyörűnek írják le, amint egy lótuszon áll vagy ül, lótuszvirágot tart a kezében. Ha négy karja van, két felső kezében lótuszokat tart, az alsó kettő pedig az áldásosztó kéz, vagy aranypénzek hullanak belőlük. De gyakran láthatjuk derékig a tengerbe merülve, két oldalán egy-egy elefánttal, amelyek vizet permeteznek rá.


Nincsenek külön neki szentelt templomok, Visnu templomok oltárán az Úr Visnu lábainál találjuk meg őt. Indiában és Balin is szinte minden ember imádja az otthonában Laksmit. Gyakran egymagában, hogy meggazdagodjanak, mert nem tudják, hogy ha nem hitvesével együtt imádják, akkor kegye csak átmeneti lesz. A kis csapongó, nahát:)


A Dipávali fényfesztivál - mostanában van, október-novemberben - Laksmiról szól. Olajlámpásokkal és manapság már elektromos fényekkel is kivilágítják a házakat, mert azt tartják, hogy Laksmi személyében a gazdagság nem lép be sötét házba. Bizony, Laksmi a hinduk kis kedvence. Visnu népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy Laksmi a felesége. Hiába, egy sikeres férfi mögött mindig ott áll a NŐ :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...