2008. december 28., vasárnap

A gazdagságot hozó lencse és egyebek



Nyakunkon a szilveszter, illenék egy pár szót szólni a népi hagyományokról is, nem gondoljátok?

Miből is állt az első étkezés? Hm? Egy szem almából, bizony és akkor még nem volt következmények nélküli az ember: kiűzettünk a Paradicsomból nyomban. Azóta is keressük a boldogságot, de még inkább a szerencsét, rohanunk utána ki így, ki úgy, hogy megkaparintsuk. Számtalan babona van ezzel kapcsolatban és érdekes módon jó részük főként szilveszterrel és az újévvel kapcsolatos. Nem nagy ünnep pedig, apró kis fordulópont, de ki nem kerülhetjük, mindannyiunk életében jelen van.

Nézzük csak meg ezt a dolgot közelebbről: egy középkori babona azt mondja, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, ami nincs az asztalra szögezve, akkor jó lesz nekünk, lesz kajánk bőven a következő esztendőben is. Vigyázni, Uraim és Hölgyeim, morzsákat összeseperni:)

Baromfihúst nem ehetünk, jaj dehogy, hátrakaparná a szerencsénket, márpedig az a miénk jövőre, le van zsírozva, mindenki menjen el a közeléből! Készítsünk réteseket, nyújtsuk jó hosszúra. A rétes maga a gazdagság, ne sajnáljuk tehát a strapát, lógjon le az asztalról, munkára szaporán! Egy egész vekni kenyerünk is legyen, amit szilveszter éjjel szegünk meg, ez fogja biztosítani a következő évi kenyérbőséget. Kell nekünk kenyér? Kell hát. Na ugye, milyen egyszerű a jövőnkről gondoskodni.

Disznóhúst enni kell feltétlenül, mert a disznó előtúrja a szerencsét. Szegény disznó, az életét adja az emberiségért. Hősi jelvényt neki. A ropogósra sütött malac boldog, sikeres esztendőt jelent. Hát a malacnak nem, az tuti. Azt hallom, hogy még akik egyáltalán nem hisznek az össznépi babonákban, azok is üdvözült mosollyal arcukon rontanak a fenséges malacpecsenyének, kezükben fegyverként forgatva a kést meg a villát. Horror. Jobb ha tőlem tudjátok meg, a rántott husikával nem mentek semmire, szerencsétek csak akkor lesz, ha fülét, farkát, körmöt meg csülköt esztek. Na? Tudom, erre nagyon jó a kocsonya.

Akkor most rátérünk az élvezetekre és a valódi gazdagságra. Megérkeztünk a lencséhez. Január elsején, első étkezésként muszáj lencsét enni. A sok-sok szemecske sok pénzt jelent. Ha lencsét eszünk, soha nem ürül ki a pénztárcánk az újévben. Szeretem a lencsét. Nem bánom, legyek gazdag, de ne nagyon. Tudjátok, a nullához konvergál a pénzügyi intelligenciám, de ezt már mondtam. Ismerhettek már jól, mint a rossz pénzt. Van rossz pénz? Na már most, ha nem akarok sokat, akkor majd kevés lencsét eszem. Vagy kölest vagy rizst, utóbbiak is szerencsét hoznak, még akkor is, ha tőlem halljátok először.

Valamit mondok nektek még a népi hagyományokról is: újév napján semmit sem szabad kivinni a házból, mert "elszáll a tehén haszna". Értjük, ugye? Szerintem a szemetet se vigye ki/le senki, jobb az ilyesmivel megvárni a másodikát. Biztos ami biztos. Na és most jön a csemege: nem magyar hagyomány, valamelyik egyéb nemzeté, talán tiroli, nem tudom pontosan, de nekem igen nagyon teccik: ha a férfiak szilveszter éjszakáján pucéran, azaz anyaszült meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk. Izé. Mivel is? Nem, nem azzal, amire gondoltok. Nem lesz gondjuk semmire sem, gördülékenyen, gazdagon zajlik majd az életük. Úristen, hol van ilyen buli? Hívjon meg valaki, de nyomban:)

A jókívánságaimat majd később kapjátok, annyira azért ne szaladjunk előre:)

8 megjegyzés:

  1. Szia Keresztmamim! Csak visszataláltál a blogok világába. Sejtettem, h nem tűnsz el hosszú időre-:)
    Aranyos ez a poszt. Azé az egyszál fütyiben történő almafarázást nem vállalom-:)

    Vaffi

    VálaszTörlés
  2. Tita, Te kis hamis! Vezérvegaként ajánlgatod a ropogós malachúst, illik ez...?
    Szép lapot kreáltál megint, és örülök, hogy itt vagy.
    A házam előtt kb három méterre van egy almafa. Kipróbálnám az ötletedet, de azon túl szemben ott van a kocsma, ahol persze buli van és kutyaörjítő durrogtatás. Hát elképzelem amint megjelenek ezen össznépi örjöngésben anyaszült meztelenül.
    Egyébként este minusz tizennégy fokot mértem, meglehet kisebb lesz a gyülekezet a hideg miatt.
    Az új évre sok minden jót kivánok - nem sorolom, Te tudod mire van szükséged.

    VálaszTörlés
  3. Nemnem, csak szokásokról írtam, dehogy ajánlgatom. Sőt, van itt egy kedvenc malackám is a blogomban, éljen sokáig:)

    Szemi, nálam annyira hideg van, szétfagyok lassan. 10 fokra jöttem le reggel és 15 fokra tudtam felfűteni tegnap. Xar ez az újfajta fabrikett, megmaradok a fánál asszem.

    Sokat vagyok az ágyban, nézem a tévét, lett 51 csatornám (T-Home) király nagyon, van Natgeo, Spektrum, szóval élvezkedem. Megyünk minden nap túrázni, ma is, ez több óra, utána jól is esik a takaró alatt pihókázni:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Vaffim!:)
    Szeretek blogolni, így aztán ismét blogolok. Edzőttem megint valamennyit:)

    Pedig izgi lehet az a farázás:D

    VálaszTörlés
  5. Tita, találtam egy érdekes cikket a zsindexen, csak ne legyen igaza:(
    http://index.hu/velemeny/eheti/ehet5109/
    Vaffi

    VálaszTörlés
  6. Elolvastam, majd újból el fogom. Vaffi, komplexebben fogod látni a helyzetünket, ha meghallgatod Bogár László közgazdász előadását az Echo TV Civil Akadémia című műsorában. A honlapjukon fent van már a videó, tegnap végighallgattam a tévében, elkeserítő a helyzetünk.

    Egy markonyi "elit" tartja markában a világot. Rabok vagyunk, de nyugodtan mondhatjuk, hogy halálra ítéltek. Akit érdekel a jövője, hallgassa meg. Ünnepek után majd írok róla posztot, hogy legalább az engem olvasók figyelmét ne kerülje el.

    echotv.hu - ott műsorok, - azon belül Civil Akadémia dec.28. két részletben látható - hallható.

    Több mint egy éve jártatom a számat másokhoz hasonlóan arról, mekkora bajban vagyunk. Még nem robbant nagyot a válság híre, mikor már sokan látták, mi vár ránk. Hiába adok anyagot: könyvcímet, linkeket, mintha senkit sem érdekelne. Igaz, én ostoba vagyok, mint tudjuk. Mégis. Hátha mások nem azok és jól látják.

    Jut eszembe, beteszem majd valamikor az ostobaságomról írt posztot is.

    VálaszTörlés
  7. Sholvan a mazsolás recept? Olvasnám, csinálnám:) Megnézem a főzősblogod, de tuti, hogy nem írtál semmit sem. Jó, tudom, költözés meg minden. és még nem is tudom, melyik lakást választottátok végül. Azt, amelyiket kielemeztük?

    VálaszTörlés
  8. De jó, az nagyon helyes kis lakás, szeretni fogjátok. Biztos kiköltözik, ha úgy állapodtatok meg. Köszi a receptet, megnézem majd. Vörös lencsét főzök holnap, de mazsolával még nem próbáltam:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...